Μέσω ΟΗΕ η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Τα Ηνωμένα Έθνη δέχτηκαν να αναλάβουν την παράδοση του φορτίου ανθρωπιστικής βοήθειας που μετέφερε ο «Στόλος της Ελευθερίας» στην αποκλεισμένη Γάζα και στον οποίο επιτέθηκαν οι Ισραηλινοί στις 31 Μαΐου.«Σύμφωνα με την επιθυμία του Συμβουλίου Ασφαλείας, που είναι το φορτίο να φθάσει στον προορισμό του, τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να αναλάβουν αυτήν την ευθύνη», δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι.
Ο ΟΗΕ έχει ήδη ζητήσει και λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ για αυτή την επιχείρηση, καθώς και των ιδιοκτητών του φορτίου βοήθειας το οποίο μεταφέρονταν από τρία τούρκικα πλοία.
Το Ιράν στέλνει δύο πλοία στην αποκλεισμένη Γάζα
Το Ιράν στέλνει πλοία με ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα - η πρωτοβουλία θεωρείται προκλητική από το Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί την Τεχεράνη πως εξοπλίζει τους ισλαμιστές της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας. Από την άλλη πλευρά το Ιράν δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ σαν κράτος.Ένα πλοίο αναχώρησε την Κυριακή και ένα δεύτερο θα αποπλεύσει μέχρι την Παρασκευή με φορτίο: τρόφιμα, οικοδομικά υλικά και παιχνίδια. Τα πλοία συμμετέχουν στις διεθνείς προσπάθειες για να διακοπεί η απομόνωση που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το ιρανικό ραδιόφωνο.
Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ζητάει την άρση του αποκλεισμού
Ο Ερυθρός Σταυρός εκτιμώντας ότι «το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκεται στο χειρότερο σημείο του» απηύθυνε έκκληση για την άρση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει εδώ και τέσσερα χρόνια το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
«Για να βγει ο πληθυσμός των 1,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας από την επισφαλή κατάσταση στην οποία έχει βυθιστεί, δεν αρκεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Η μόνη διαρκής λύση συνίσταται στην άρση του αποκλεισμού», αναφέρει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) σε ανακοίνωσή της.
Για όσους δεν γνωρίζουν:
«Μια περιοχή μικρότερη από την Ανδρο. Τριακόσια εξήντα τετραγωνικά μέτρα τόπος. Και μέσα εκεί ζούνε ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι. Με διαλυμένες υποδομές, χωρίς ρεύμα και νερό -με βάρδιες δουλεύει το ηλεκτρικό-, ένα γκέτο».
No comments:
Post a Comment