Για να μη χαθούμε...

Saturday, June 5, 2010

Χρεωκοπία ή Όχι;

Είναι αρκετός ο καιρός που προσπαθώ να λύσω το μυστήριο της χρεωκοπίας της χώρας μας.
Μπορείτε να διαβάσετε μια πλήρη ανάλυση του πώς η χώρα μας έφτασε έως εδώ και τι σημαίνει χρεωκοπία.
Αρχικά, ήμουν υπέρ γιατί αυτό θα σήμαινε μείωση του χρέους κι έξοδο από τη νομισματική ένωση με την Ευρώπη που μας έφερε στη σημερινή κατάσταση. Το euro μας βύθισε σε μεγαλύτερη φτώχεια κι όχι ευημερία, όπως αρχικά είχαμε οι περισσότεροι σκεφτεί. Έτσι, ο δανεισμός της χώρας ήταν αναπόφευκτο να ανεβαίνει κατακόρυφα χρονιά με τη χρονιά, αφού κανένας παραγωγικός κλάδος μας - ούτε καν αυτός της γεωργίας και της κτηνοτροφίας - δεν μπόρεσε ν' ανταγωνιστεί τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές με τις χαμηλές τιμές. Ακόμη και στην προσφορά υπηρεσιών είμαστε πολλοί ακριβοί για τους ευρωπαίους, που τα τελευταία χρόνια πηγαίνουν στην Τουρκία. Είναι νομίζω περιττό να αναφέρω τις ασύδοτες δαπάνες του δημόσιου τομέα προς όφελος των επιτηδείων της εκάστοτε κυβέρνησης.

Μόλις πριν από δύο μήνες ψάχνοντας για χώρες που περάσανε από την χρεωκοπία, βρήκα κι άλλες που ενώ το χρέος τους ήταν μεγαλύτερο από το δικό μας και ήταν πολύ φτωχότερες, δεν προχώρησαν στην χρεωκοπία. Η Ζιμπάμπουε έφτασε σε πληθωρισμό 3000% κι ένα εκατ ζιμπο-δολάρια δεν αρκούσαν για την αγορά ενός γεύματος φτιαγμένου από κορν-φλάουερ, αλλά δεν κήρυξε πτώχευση!
Παράλληλα, ο διάσημος στην Αμερική Jim Rogers, αναφωνούσε ότι η πτώχευση της ελληνικής οικονομίας θα βοηθήσει το euro κι άρα οι ευρωπαίοι "φίλοι" μας θα μας οδηγήσουν εκεί. Δε χρειάζεται να θυμίσω την κα Μέρκελ και τη σθεναρή αντίστασή της σε όποια βοήθεια προς την Ελλάδα.
Την περασμένη Κυριακή διάβασα μια συνέντευξη ενός διεθνούς οικονομολόγου- ελληνικής καταγωγής-, που ουσιαστικά απομυθοποιούσε τη χρεωκοπία της Ελλάδας και ενώ επεσήμανε ότι τα δεινά θα είναι παρόμοια με αυτά της υπακοής στο περίφημο μνημόνιο, η χώρα θα ισορροπήσει σε μικρότερο χρόνο και θα προχωρήσει σε ανάπτυξη. (ο χρόνος δεν καθορίζεται στη συνέντευξη, αλλά πιστεύω ότι όλοι πλέον γνωρίζετε ότι στην τωρινή κατάστασή μας όλοι εκτιμούν 20-25 χρόνια, άρα ο οικονομολόγος εννοούσε λιγότερα...)
Κάπως έτσι βλέπει η pravda την οικονομική μας κατάσταση
Τέλος, σήμερα εντόπισα ένα video που μας καλεί να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ανθρώπους κι όχι σαν αριθμούς. Απευθύνεται σε όλους τους ευρωπαίους κι όχι μόνο στους Έλληνες και υπενθυμίζει ότι το χρέος μας είναι ίδιο με το μέσο όρο του χρέους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί η Ελλάδα επιλέχθηκε πρώτη από τους γνωστούς κερδοσκόπους; Μήπως, ισχύει ότι μας θεωρούν τους πλέον ατίθασους του νότου κι αν τα καταφέρουν εδώ, τότε θα προχωρήσουν ευκολότερα και γρηγορότερα σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και τελικά Βρετανία; Δείτε το... "Παραμύθι της Χρεωκοπίας"

No comments:

Post a Comment

Πορεία ελληνικού χρέους

Πορεία ελληνικού χρέους
(πηγή:http://www.troktiko.blogspot.com/)